Wordt je nachtrust ook verstoord doordat je elke nacht je bed uit moet om te plassen?
Kan dit ook anders? Ja zeker, de TCM heeft er een verklaring voor
Een standaardvraag die ik altijd stel aan mijn klanten gaat over hun slaap. Ik vraag dan of ze goed in-en goed doorslapen en of ze ook uitgerust wakker worden. De meeste mensen antwoorden dan dat ze goed slapen. Als ik dan het onderwerp plassen aansnijdt, en vraag of ze ook s’nachts moeten plassen, zegt menigeen dat ze er vaak een of meerdere keren uit moeten om te plassen. Dit komt vooral voor bij oudere mensen. Vaak zeggen ze dan, ik drink niet meer na 20.00 u om te voorkomen dat ik vaak naar de wc moet. Mmm, is dit wel de oplossing? Hieronder leg ik je uit waarom niet…
Als je s’nachts moet plassen, zegt dit iets over je nieren, je “nieren” hebben het te koud. Hier zijn niet de westerse nieren bedoeld, maar de functiekring “nieren” volgens de TCM.
Als je nieren in balans zijn, blijven de ‘onderste poorten’ dicht, zoals de Chinezen dit omschrijven. De nieren zorgen onder andere voor voldoende ‘yang’ in het onderlichaam. Yang staat voor warmte, energie en activiteit. In dit verband betekent het dat de nieren voldoende energie en warmte geven aan de blaas, aan de baarmoeder/prostaat en urineleider. Deze warmte en energie zorgt ervoor dat we geen urine of ontlasting verliezen, die warmte en kracht hebben je spieren nodig om je plas of je ontlasting op te houden.
Hoe zit dat?
Stel je voor dat je een grote pan water aan de kook wilt brengen en je zet het fornuis aan-het water is hier het water wat je drinkt-. Het vuur van het fornuis staat voor de yange kracht van de nieren.
Als je het vuur heel laag zet, zal het water niet aan de kook komen. Wat je kunt doen, is wat water uit de pan gooien, zodat dit toch gaat koken. Dit is in feite ook wat de nieren doen, als je vuurtje niet krachtig genoeg brandt, dan ontbreekt het aan kracht ( yang) om de vloeistoffen om te zetten en zegt je lichaam, ga jij maar eens plassen, zodat de nieren weer een beetje rust krijgen.
Koude en onvoldoende yang, is dus de oorzaak.
Waar komt dat vandaan?
Het mag duidelijk zijn dat de nieren niet van koude houden. Mensen die regelmatig een blaasontsteking hebben, weten dat ze niet op koude banken of stenen moeten zitten of te veel op blote voeten moeten lopen (de nier meridiaan begint aan de onderkant van de voet). Ook antibiotica kunnen voor koude in het lichaam zorgen. Onvoldoende warme kleding op de onderrug of onderbuik is een belangrijke oorzaak. Voeding speelt ook een grote rol hier, vooral het regelmatig nuttigen van diepvriesvoeding en drinken van ijskoude dranken of eten van veel rauwkost i.p.v. voedzame, warme maaltijden is een oorzaak van koude in de nieren.
Ik hoor je al denken, daar is ze weer, hoor, met haar soepen en stoofpotten! Tja, ik blijf het herhalen, als je gekookte maaltijden eet, hoeft je interne verteringsvuur niet zelf al het werk te doen en houdt je lichaam warmte over en ontziet het je inwendige vuurtje in de je onderrug.
Dus, ga echte maaltijden koken! Omelet, soep, pannenkoeken, gerechten met peulvruchten of vis, vlees of gevogelte, stamppot. Begin de dag met een warm ontbijt, ook in de zomer! Soep, havermoutpap, pannenkoeken, of Morgenstund pap met vruchten en/of noten. Verminder aanzienlijk rauwkost, zuivel en broodmaaltijden, dus ook de yoghurt met muesli s’morgens, waarvan iedereen denkt dat het gezond is !
Je kunt ook warme salades maken, waar gekookte ingrediënten in zitten, bijvoorbeeld: linzensalade, aardappelsalade, eiersalade, salade met kip of vis.
Diepvriesmaaltijden zijn een no-go!
Daarnaast helpt het om je onderrug warm te houden en zorg ook voor warme voeten. Wol is hiervoor heel geschikt. Je kunt ook op een schapenvachtje gaan liggen s’nachts.
En, over het veel drinken s’avonds? Het mag duidelijk zijn, dat het s’nachts plassen, hier niet door komt. Weet je nog toen je jong was en er menig drankje, bier of wat dan ook dronk. Je moest er toen echt niet uit s’nachts om te plassen!